FOOD MATTERS Homepage carrousel
Delen

In Control – No Control

Lunch editie Mostly Modern Festival 23-04-2023, Oostkerk Middelburg
Heeft ons voedsel wel een toekomst?
Door de natuur te reguleren kreeg de mens zekerheid van voedsel: meer voedsel, beter voedsel. Maar door al die verzekerde overvloed zijn we ook langzaam afgedreven van natuurlijke ritmes, seizoenen en aanbod.
De maakbare wereld lijkt aan haar limieten te komen, maar hoe ziet ons voedsel van de toekomst eruit? Kiezen we voor technologie en manipulatie, of kijken we onszelf aan voor de benodigde veranderingen? Wetenschappers refereren vaak aan 5 fases (of stadia) in ons voedselsysteem. De lunch “Man & Food” bestaat uit 5 gangen die naar deze verschillende fases verwijzen. 

In control no control appetizers

In control – no control: crackers van haver met zaden, pitten en zeewier

Fase 1 In Control – No Control  (jagers verzamelaars)
Onze relatie met voedsel begint vanuit een complete afhankelijkheid. Zonder invloed op het aanbod, de kwaliteit en hoeveelheid. Aangewezen op onszelf ontwikkelen we verschillende vaardigheden om aan ons voedsel te komen.
Crackers van haver, zaden, pitten en zeewier. Biet met ingelegde kappertjes. Gemarineerde wortel en pastinaak met gepofte granen en specerijen. 

In control no control appetizers

In control – no control:  crackers van haver met zaden, pitten en zeewier

De appetizers worden geserveerd in drie speciaal ontworpen installaties. Mensen kunnen zelf hun appetizers ‘verzamelen’ door te plukken (crackers), te prikken (gemarineerde wortel gedipt in gepofte granen), of leeg te halen (bieten met ingelegde kappertjes). De installaties verwijzen in de benodigde handelingen naar het jagen en verzamelen, maar zijn opgebouwd uit hedendaagse materialen als latex, gasbeton en scherven porselein.

In control – no control : gemarineerde wortel en pastinaak met gepofte granen

In control – no control: biet met ingelegde kappertjes

 

Delen