FOOD MATTERS
Delen

Uitvaart van de banaan

Biodiversiteitsmenu  – Mostly Modern Festival 30-04-2022, Oostkerk Middelburg

De hele wereld ligt op ons bord, maar ons voedsel wordt steeds minder divers. Overal ter wereld worden dezelfde rassen gehouden en geteeld. We verliezen in rap tempo een rijkdom aan lokale tradities, lokale smaken, lokale ambachten. Een universeel voedselsysteem lijkt op het eerste gezicht heel efficiënt, maar het is in werkelijkheid erg kwetsbaar.

Overal op de wereld eten we bananen. Dat zijn allemaal dezelfde bananen: de Cavendish soort. 
De Cavendish wordt bedreigd door een moeilijk te behandelen schimmelziekte. Omdat er maar één ras voor consumptie wordt geteeld lopen alle bananenplantages ter wereld het risico om geïnfecteerd te raken. Het is daarom een reëel scenario dat we over 10 jaar geen bananen meer hebben.
Ondanks dat ons huidige voedselsysteem onhoudbaar is geworden, blijft echte actie of verandering vooralsnog uit. We blijven die bananen gewoon kopen in de supermarkt, we geloven niet dat het werkelijk tot een einde zou komen. Met dit nagerecht voeren we een ritueel uit; een afscheid van de banaan en een afscheid van het systeem van monocultuur. Op een zwartgeschilderd servies serveren we zwartgeblakerde bananen, bestrooid met eetbare bloemen.
(banaan, duindoorn, cacao, koffie, verse room, bloemen)

Delen