yoghurt klok
Vormgeving
Delen

Yoghurtklok

Yoghurt maak je door bacteriën toe te voegen aan melk. De bacteriën breken lactose af, zetten dit om in melkzuur en na 24 uur is het yoghurt. Dit is een duidelijk proces. Als je dat proces gaat ontleden aan de hand van een 24-uursklok, ontdek je dat er andere afslagen in dit proces mogelijk zijn. Je hoeft niet door te gaan tot je yoghurt hebt, je kunt ook na 1 uur stoppen, of na 3 uur. Zo ontstaan andere producten of halffabrikaten. Door op deze manier te kijken naar een betrekkelijk eenvoudig proces, ontdek je een rijkdom aan toepassingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld weishakes (voor sport), yoghurt-verzorgingsproducten (cosmetica), yoghurtflakes, yoghurtferment om thuis naar eigen smaak verder te laten fermenteren, en lactosevrije yoghurt. Deze producten ontstaan allemaal vanuit datzelfde eenvoudige proces.

De yoghurtklok is gestart als autonoom onderzoeksproject. Het is een verbeelding in de vorm van een maquette: het laat zien wat een proces kan opleveren als je er op een andere manier naar kijkt. Samen met een zuivelproducent kijken wij op dit moment naar de mogelijkheden voor de industrie.

Met dank aan: Eva Flantua

 

Yoghurtklok als schematische weergave van procesmogelijkheden


 

 

 

 

 

 

Delen